1234

לחץ- אסטרטגיות לאיזון הלחץ

מכירים את זה שככל שהחיים שלנו מורכבים מיותר חלקים אז תחושת הלחץ של המשימות שעלינו לעשות הולכת וגוברת? 

אז קודם כל אתם לא לבד בזה, לחץ הוא אחד מהאלמנטים שהכי משפיעים על חיינו לרעה, יוצרים חובר איזון, מוציאים מאיתנו סגנונות תקשורתיים לא טובים, מונעים מאיתנו שינה, משפיעים על הבריאות שלנו וכמובן- מורידים את החשק המיני. (דיקליימר- יש אנשים שבזמן לחץ החשק המיני שלהם מוגבר ומהווה פורקן). 

בחדר האימון שלי, מרבית המתאמנים מקבלים כמשימות בית אסטרטגיות שונות להורדת הלחץ, ואותן אני רוצה להעניק לכם כאן במאמר הזה. 

אז למה לחץ משפיע עלינו ככה? כשהגוף שלנו בלחץ אז מופרש קורטיזול ברמות גבוהות. הגוף מרגיש שהוא נמצא תחת סכנה והוא פועל על פי מנגנוני הישרדות ראשוניים וקדומים, התגובה היא אוטומטית. הגוף שלנו לא יודע לפרש או להבין את 'גודל הסכנה', מבחינתו אולי אריה רודף אחרי, או מכונית כמעט פוגעת בי. התגובה האוטומטית של הגוף תהייה אחת מתוך ארבע- לקפוא, לברוח, להילחם או לשתף פעולה.  

המטרה מאוד ברורה- לצאת מכלל סכנה כמה שיותר מהר. 

אך מכיוון שכולנו מופעלים עפ"י התנהגויות אוטומטיות, אז לא תמיד אנחנו בוחרים לפעול כפי שאנחנו פועלים, וגם לא תמיד אנחנו מבינים את עצמנו וביקורתיים כלפי התגובות האוטומטיות שלנו. 

ככל שאנחנו מבינים יותר את המנגנוני הפעלה של עצמנו, מה גורם לנו ללחץ ואיך אנחנו מגיבים היום , כך יש לנו דרך להשפיע יותר על כמויות הלחץ בגוף שלנו ומכך על איך שהן משפיעות עלינו. 

אם אני כל הזמן בלחץ אז איך אפשר "לצאת מכלל סכנה"? אם דואגים לייצר הרגלים שמפחיתים לחץ אז אנחנו מצליחים לשמור על רמות הקורטיזול שלנו מאוזנות יותר ובאופן מיידי נתחיל להרגיש השפעה חיובית על החיים שלנו 

מספר דרכים להורדת הלחץ בחיינו:

  1. ספורט/ פעילות גופנית-
    הספורט משחרר הורמונים טובים ומאזן אתהקורטיזול בגוף שלנו. אם את/ה לא רגיל/ה להתאמן ואת/ה מרגישה שאין לך זמן בשביל זה, אז אפשר לשלב אימונים קצרצרים של 10 דקות.יש ביוטיוב מגוון סגנונות אימון- יוגה, זומבה, גמישות, ריקוד בסגנונות שונים ועוד מגוון רחב של אפשרויות.

  2.  לרקוד!

    אם המילה ספורט לא מסתדרת לכם כי אתם משוכנעים שאתם לא אוהבים ספורט. אז גם פשוט לרקוד עושה את העבודה ומשחרר אנדורפינים שמאזנים את הלחץ.זה יכול להיות 10 דקות על הבוקר של מוזיקה שאתם אוהבים ופשוט להשתולל.זה יכול להיות במסיבה בכל מקום. זאת יכולה להיות פעילות עם הילדים ששמים מוזיקה ופשוט רוקדים ומעלים את המצב רוח ביחד.

  3. מדיטציה/ מיינדפולנס-
    ישנן הוכחות מחקריות שמדיטציה ומיינדפולנס תורמות לבריאות הנפשית והפיזית. מורידות לחץ, מאזנות הורמונים.
    ובכלל יוצרות שקט פנימי שמתבטא בתגובות מאוזנות יותר למצבי לחץ בחיים. גם כאן אתם יכולים למצוא את מבוקשכם ביוטיוב, באפליקציות ייעודיות ואפילו בסדרה של Headspace ביוטיוב. יש מגוון רחב של מדיטציות, אני באופן אישי אוהבת סריקת גוף ומדיטציות עם דימיון מודרך, אנשים שונים מתחברים לסגנונות שונים.

  4. מגע לא מיני כמו חיבוקים ארוכים של חצי דקה ומעלה מעלים את הורמון האוקסיטוצין בגוף. האוקסיטוצין הוא הורמון האהבה וכשהוא עולה הקורטיזול יורד.

    מגע הוא מרפא, הוא גם צורך בסיסי עבור תינוקות. תינוקות שלא חוו מספיק מגע זה מוביל לבעיות התפתחותיות ורגשיות. אתם יכולים לקבל חיבוק מבני זוגכם, מהילדים, מההורים. ולהורים שכאן- תחבקו מלא את הילדים שלכם!! כלי להרגעה הדדית, לחיבור, קרבה אינטימיות, מודלינג חשוב. וגם יגיע הרגע שהם כבר לא ירצו… בואו ננצל את מה שאפשר 🙉🙈

  5. שיחה טובה-
    חשוב לדבר ולפרוק את הלחץ מול מישהו שאמפתי לכאב שלנו גם אם הוא/היא חווים חוויה שונה.

    זה יכול להיות בן/ת זוג, חברה, מעגל נשים/גברים. ישנו את מוקד ער"ן שמעניק תמיכה נפשית ראשונית למצבי מצוקה נפשית. לחץ יכול להתפתח לחרדה, אל תתביישו לבקש עזרה ראשונה. כמובן שטיפול גם יכול לסייע, אך לא תמיד אפשרי כלכלית לקבל את הטיפול, אז לפחות אל תוותרו על לדבר. ואם יש צורך בטיפול מסובסד אז תבדקו מהן האפשרויות דרך קופות החולים או ביטוחים פרטיים.

  6. סקס/ אוננות-
    זה קצת טריקי כי בדר"כ אין חשק מיני כשאנחנו בלחץ גבוה.
    אך ישנם אנשים שהלחץ דווקא כן גורם להם לרצון לפורקן מיני, וגם אתם יכולים להתחיל לעשות בעצמכם שינוי מחשבתי כדי לאזן את עצמכם. 
    אם חווים אורגזמה אז היא בהחלט עוזרת לשחרר מתח ולאזן את ההורמונים.

    אם זה בסקס אז גם סוגר לנו פינה של מגע 😉

    נקודה מעניינת- כשילדים מאוננים הם בדר" כ עושים את זה כדי לווסת את עצמם, אין שום סיבה שאנחנו כמבוגרים לא נשתמש באותה האסטרטגיה.

  7. צאו לטבע שעושה לכם טוב- יער, שדה, ים, הרים…תתנתקו מהסלולארי ותתמקדו בנופים, בירוק, כדאי לצאת ביום שמש וגם לספוג ויטמין D שמשפיע על המצב רוח.

    אם אין לכם זמן או פנאי לטיול גדול, צאו לפינה ירוקה באזורכם אפילו ל 20 דקות. הוכח מחקרית שהתבוננות על טבע ירוק מרגיעה ומאזנת את ההורמונים בגוף. 

מקווה שאתם לוקחים לעצמכם לפחות דבר אחד להתמיד בו ולעשות באופן קבוע ולא רק בתקופות לחץ, וככה תרגישו מאוזנים יותר ובשליטה על מצבכם הרגשי. 

שתף את הפוסט הזה

אולי יעניין אותך גם

Scroll to Top

הרצאת זום- עד העונג הבא 13.01, ב 20:30